vlekken

vlekken: 10 praktische tips & nuttige informatie

1

Eerste hulp bij vlekken

Vlekken kun je het best zo snel mogelijk verwijderen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter je ze weg krijgt.
Je kunt niet alle vlekken op dezelfde manier behandelen.
Absorbeer dunne vloeistoffen als koffie of limonade eerst met tissues of toiletpapier.
Dikkere vloeistoffen zoals jam of kaarsvet kun je eerst wegscheppen met een lepel of een mes.

Niet wrijven maar deppen

De neiging is groot om een vlek meteen flink aan te pakken. Ga echter niet meteen met een sopje de vlek weg wrijven. Als je dept met keukenpapier, tissue of toiletpapier, neemt het papiertje het meeste vocht al op en je verdunt het vuil ermee.

Verkies droog schoonmaken boven nat schoonmaken

Droog vuil kun je het beste verwijderen met een stofzuiger. Nat vuil verwijder je met lauw water en zeep of een vloeibaar wasmiddel. Soms kun je spiritus, ammonia, terpentine of alcohol gebruiken. Test eerst op een onzichtbaar stukje van het voorwerp of het materiaal het schoonmaakgoedje wel verdraagt.

Lees het wasvoorschrift

Niet alleen kleding is voorzien van een wasvoorschrift, maar ook knuffels en ander textiel. Raadpleeg bij vlekken altijd de informatie op het wasvoorschrift. Bewaar bij de aankoop van meubels ook de richtlijnen van de fabrikant. Bewaar deze informatie op een vaste plaats in huis, zodat je het snel kunt vinden.

Vlekken op tapijt of meubels

Een vlek in een bekleding kun je met lauw water proberen te verwijderen. Als dit niet direct lukt, kun je aan het sopje wat groene zeep toevoegen. Maak de vlek niet te nat en maak de bekleding meteen zo droog mogelijk (bijvoorbeeld met behulp van een föhn waarmee je de bekleding op afstand droogmaakt).
Vraag advies aan een deskundige als je niet weet hoe je een vlek kunt verwijderen. Soms is het mogelijk het meubelstuk chemisch te laten reinigen.

Groene vlekken

Tegenwoordig kun je steeds gemakkelijker biologisch afbreekbare schoonmaakproducten in de winkel kopen. Je draagt je steentje aan de natuur al bij, door zo weinig mogelijk met chemische middelen schoon te maken. Kies liever voor natuurlijke producten zoals azijn of soda.

Ook zijn er veel schoonmaakhulpmiddelen waaraan je geen reinigingsmiddel hoeft toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld je huis reinigen met stoomapparaten die alleen gevuld worden met water. Microvezeldoekjes maken goed schoon zonder reinigingsmiddel. De was kun je zonder wasmiddel doen met de ekowasbol.

Houdt je huis fris door het goed te ventileren. Lucht je huis regelmatig door de ramen tegen elkaar open te zetten. Gebruik natuurlijke luchtverfrissers, zoals sterk ruikende bloemen (bijvoorbeeld fresia’s of hyacinten) in plaats van kunstmatige luchtjes.

Vaak zijn het de producten van vroeger, die beter zijn voor het milieu. Onze grootmoeders wisten al heel goed hoe zij bepaalde oppervlakken glanzend schoon konden krijgen. Boen het aanrecht eens met een beetje bloem en neem het daarna af met wat warm water. Het resultaat is een schitterende glans.
Is de gootsteen verstopt? Gebruik eerst de rubberen gootsteenontstopper.
Lukt het nog steeds niet? Week de gootsteen in met een handvol soda.

Een andere manier om toch bewust met het milieu om te gaan, al maak je wel gebruik van chemische hulpmiddelen, zijn de ultra geconcentreerde schoonmaakproducten. Het scheelt in ieder geval verpakkingsmateriaal en productiekosten. Houdt je natuurlijk wel aan de dosering. Je hebt er maar een klein beetje van nodig.

Vlekken in hal of gang

De hal of de gang geeft een eerste indruk van het hele huis. Zie je hal als het visitekaartje voor je huis. Zorg daarom dat het er netjes uitziet bij je voordeur.

Lap het raampje of de ramen van je voordeur en halletje regelmatig en vergeet daarbij ook niet de deurpost en de kozijnen een sopje mee te geven. Ramen maak je schoon met warm water en een scheutje spiritus. Kleine ramen zijn snel en eenvoudig schoon te maken met speciale vensterreinigingsmiddelen die verkrijgbaar zijn in een spuitfles. Even sproeien en afnemen met keukenpapier.

Heb je glas-in-lood ramen? Gebruik dan geen schoonmaakmiddel waar ammonia of azijn in zit. Gebruik liever een glasreiniger of een sopje van water met een scheutje allesreiniger. Je kunt het sopje in een plantenspuit doen en zo elk raampje afzonderlijk nat maken en precies schoonmaken. De moeilijke hoekjes kun je nalopen met een wattenstokje.

Deurmat

Als je een ouderwetse kokosmat voor de deur hebt liggen, kun je deze het beste schoon krijgen door hem buiten uit te kloppen met een ouderwetse mattenklopper. Koop bij voorkeur een inloopmat. Deze kun je vaak op 40 graden wassen in de wasmachine. Is je mat niet geschikt voor de wasmachine? Maak dan een sopje met een inweekmiddel. Spuit hem buiten af met de hogedrukreiniger en laat hem buiten helemaal drogen.

Kapstok

Om de kapstok niet te vol te hangen, kun je onderscheid maken tussen de seizoenen. Hang de jassen die niet in het seizoen gedragen worden in een andere kast (bijvoorbeeld op zolder).
Kapstokken moeten regelmatig afgestoft worden. Een sopje daarbij maakt de boel lekker fris. Gebruik hiervoor een sopje van warm water met reinigingsmiddel.
Vind je een open kapstok een rommelig gezicht? Als je de ruimte hebt kun je voor een dichte kast kiezen, waar je een roede in monteert en je jassen aan hangers aan dezeroede hangt.
Schoenen, mutsen, handschoenen en dergelijke berg je onopvallend weg in een ladekast. Er zijn ook speciale opbergkasten voor schoenen.

Vlekken in de woonkamer

In de woonkamer bevinden zich verschillende oppervlakken die iedere dag weer aan vlekkengevaar worden blootgesteld. Gelukkig zijn er veel manieren om deze vlekken te verwijderen.

Muren

Vochtplekken aan de muren maak je schoon met een sopje waaraan je inweekmiddel hebt toegevoegd.
Koffie of andere vlekken op een witte muur kun je wegnemen met een keukendoekje gedrenkt in een warm wateroplossing met een beetje bleek.
Bruine aanslag op het plafond kun je aanpakken met een sopje. Gebruik een emmer heet water met daarin een kopje ammonia en een theelepel afwasmiddel.
Je moet met deze middelen wel de ramen tegen elkaar open zetten om te luchten en je handen beschermen met huishoudhandschoenen.

Laminaat

Je krijgt laminaat streeploos schoon door een scheut schoonmaakazijn aan het water toe te voegen. Dweil de vloer vervolgens met een microvezeldoek. Maak de vloer niet te nat en zorg dat het laminaat snel droogt door de ramen open te zetten.
Er zijn ook speciale laminaatreinigers en laminaatdoeken te koop. Ze maken niet alleen de vloer schoon maar bieden ook extra bescherming.

Houten vloer

Een houten vloer maak je schoon met de stofzuiger. Vlekken verwijder je met een zachte allesreiniger en water.
Een eikenhouten vloer mag niet te lang in het water staan en aanraking met metaal is ook niet goed. Voor het verwijderen van vlekken in een eikenhouten vloer gebruik je bij voorkeur oxaalzuur. Laat het even intrekken en spoel de vloer goed na. Droog de vloer met een zachte doek.
Is de houten vloer erg vies? Dan helpt gomterpentijn, maar het nadeel is dat je de vloer direct daarna moet behandelen met bijenwas (opgelost in terpentijn). Een gelakte vloer kun je gewoon dweilen.

Tapijt

Tapijt moet je grondig stofzuigen als je het schoon wilt houden. Verspreidt je favoriete luchtje door het huis door wat van het parfum op een wattenbol te sprenkelen en dit in de stofzuigerzak te stoppen. Na het stofzuigen ruikt het huis heerlijk.
Maak één of twee keer per jaar het tapijt goed schoon met een tapijtreiniger. Haal eerst alle kleine spullen en meubels uit de ruimte. Ze de ramen open tijdens het reinigen.
Een Perzisch tapijt fleurt op van een schoonmaakbeurt met een sopje waaraan schoonmaakazijn is toegevoegd.

Meubels

Hangt er in de kast een muffe lucht? Vocht kan het hout aantasten en schimmel veroorzaken. Je voorkomt de muffe lucht door een vochtvreter in de kast te plaatsen. Er zijn ook vochtvreters met luchtverfrisser verkrijgbaar.
Je maakt meubels in een handomdraai mooi schoon, stofvrij en tegen een stootje bestand met de gebruiksklare meubeldoekjes.

Vlekken in de keuken

Aanrecht

Een granieten of hardstenen keukenblad kun je snel een eenvoudig schoonmaken met een sopje van groene zeep. Er zal op den duur een beschermend vet laagje op het blad ontstaan. Voor dit type keukenbladen zijn er ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar.

Afzuigkap

De afzuigkap krijg je schoon met een doekje met wat allesreiniger. Houd ook de bovenkant van de afzuigkap regelmatig schoon. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker vet en vuil zich laat verwijderen. Gebruik bij een roestvrijstalen afzuigkap geen schuursponsjes. Je kunt er namelijk krassen mee veroorzaken. De filters van de afzuigkap kunnen meestal in de vaatwasmachine gewassen worden. Je kunt ze ook laten weken in water waar je een vaatwastablet aan toevoegt.

Frituurpan

Een frituurpan maak je schoon door eerst het oude vet in een oude fles of een leeg melkpak te gieten. Sluit dit af en gooi dit in de vuilnisbak. Vervolgens kun je de frituurpan voor de helft met water vullen. Doe hier een vaatwastablet bij en laat hem op 90 graden een kwartiertje aanstaan. Daarna kun je de pan omspoelen en laten drogen.
De buitenkant van de frituurpan krijg je schoon met behulp van een schuursponsje en wat afwasmiddel.
Het frituurmandje wordt als nieuw als je het laat weken in een sopje van heet water en inweekmiddel. In het inweekmiddel zitten enzymen die het vet afbreken. Daarna kun je de afwasborstel gebruiken om hem schoon te borstelen. Heb je geen inweekmiddel in huis? Gebruik dan soda.

Keukenkasten

Keukenkasten moeten regelmatig schoongemaakt worden. De geopende verpakkingen zijn namelijk al snel verblijfplaatsen van ongewenste gasten. Haal de keukenkasten voor het schoonmaken helemaal leeg en controleer de inhoud op houdbaarheidsdatum. Sop de kastjes met een allesreiniger van binnen en buiten. Vergeet ook de bovenkant van de kasten niet.
Je kunt bovenop de kasten krantenpapier leggen om deze vetvrij te houden.

Koelkast

Om het verwijderen van vlekken in de koelkast te vergemakkelijken kun je onder in het deurvak waar de flessen en pakken staan wat keukenpapier neerleggen, waar je de flessen op zet. Als er iets uit een fles of pak lekt, vangt het keukenpapier dit op. Je kunt het papier snel vervangen en met een schoonmaakdoekje de ondergrond zo weer schoon krijgen.
In de groentelade helpt een stuk keukenpapier het vuil en vocht op te nemen. Ook hier is het keukenpapier snel te vervangen en de lade snel schoon te maken.

Vaatwasmachine

De vaatwasmachine kun je kalkvrij maken en houden door azijn in het laatste spoelwater te gebruiken. Je kunt de vaatwasmachine ook maandelijks een spoelbeurt met azijn geven. Het filter moet regelmatig schoongemaakt worden onder de kraan. Er zijn speciale vaatwasmachinereinigers die je maandelijks kunt gebruiken om de machine schoon en fris te houden.

Vuilnisbak

Leg in de grijze container een oude krant op de bodem om het vocht op te vangen. Er blijven op die manier ook minder geurtjes hangen. De vuilnisbak in de keuken dient elke week goed schoongemaakt te worden. Gebruik hiervoor een sop met allesreiniger. Reinig de binnen- en buitenkant.
Leeg de vuilnisbakken, die in huis staan, voordat je met vakantie gaat.

Vlekken in de slaapkamer

Gordijnen

Gordijnen die niet gewassen kunnen worden, kun je toch stofvrij krijgen door ze in de droogtrommel te doen op een programma voor koud luchten.
Het stof verdwijnt in de filter van de droogtrommel.
Bescherm je trommel tegen de haken van het gordijn door deze samen te binden, er een washandje overheen te trekken en af te binden met een groot (post)elastiek.

Vitrage

Vitrage krijg je stralend wit met een kunstgebitreiniger. De bruisende werking van de reiniger krijgt de vitrages snel schoon.

Bed en beddengoed

Matrassen en dekbedden of dekens worden altijd een beetje vochtig door transpiratie tijdens het gebruik.
Je kunt je bed iedere dag luchten door bij het opstaan het dekbed of dekens dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen.
Je kunt een matras opfrissen met soda. Strooi soda over het matras en laat het een paar uur liggen. Daarna kun je het opzuigen. De vieze luchtjes zijn verdwenen.
Je kunt je matras ook laten reinigen. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Adressen vind je op het internet.
Als het buiten vriest, kun je het dekbed, kussen en matras een dagje buiten zetten. Al de stofmijt zal doodgaan door de vrieskou.

Kussens

Kussenslopen was je op zestig graden om ze grondig schoon te maken.
Synthetische kussens mogen vaak ook op zestig graden gewassen worden. Raadpleeg voor kussens met een donzen of wollen vulling de informatie op het etiket.
Een kussen moet je horizontaal drogen, bijvoorbeeld op een wasrek om de vorm in stand te houden. Je kunt kussens eventueel drogen in de droger op een lage temperatuur.

Kledingkast

Je kleding houd je lekker fris door een geurend stuk zeep, gewikkeld in een dun zakdoekje met een strik van lint eromheen, aan de roede tussen je kleding te hangen. Dit houdt ook de motten weg.

Vlekken in de badkamer

Ventilatie

Ventileer je badkamer goed door altijd een raampje open te laten staan, of zorg voor een afzuigsysteem.

Het toilet

Maak het toilet wekelijks grondig schoon. Je kunt er groene zeep of schoonmaakazijn voor gebruiken. Maak het ook goed schoon onder de rand.

De douche

De tegelwanden moeten regelmatig schoongemaakt worden om schimmel en bacteriën ver weg te houden. Gebruik een sopje met allesreiniger. Kalkaanslag op de tegels verwijder je met een doekje met een beetje azijn. Je moet wel even boenen.
Lichte metalen delen kun je met een beetje spiritus (op een doekje) weer flink laten glimmen.
Leg een trekker bij de douche, zodat na iedere douchebeurt de glazen wanden schoongemaakt kunnen worden. Dit voorkomt het ontstaan van aanslag. Wil je de glazen wanden laten glanzen? Gebruik dan het glansmiddel dat je ook in de vaatwasser gebruikt.

Het afvoerputje

Je kunt een afvoerputje met onverdund bleekmiddel, met behulp van een oude afwasborstel, fris en glanzend schoonborstelen.
Een verstopte afvoer moet je schoonmaken. Haal de sifon voorzichtig los en peuter de viezigheid er uit. Maak hem goed schoon en plaats de sifon weer terug. Loopt er nog niets door? Dan zit de verstopping dieper en zul je een ontstoppingsmiddel moeten gebruiken. Lees hiervoor de aanwijzingen op de verpakking.
Let goed op zaken die je doorspoelt.
Heb je veel last van haren? Plaats een haarzeefje in de afvoer en voorkom dat de haren de boel gaan verstoppen.
Als je op vakantie gaat, helpt een scheutje babyolie, in het afvoerputje, te voorkomen dat het water in de afvoer verdampt en een nare lucht verspreid wordt.
Doe elke maand een schepje soda in de afvoer en spoel na met heet water. Zo blijft de afvoer goed doorlopen en het voorkomt nare geurtjes.

Kranen

Zitten de kranen vol kalkaanslag. Drenk een doek in azijn en drapeer deze enkele uren om de kraan. De azijn kan goed op de kalk inwerken. Je maakt de kraan daarna snel glanzend schoon met een sopje.
Een snel resultaat behaal je als je de kranen schoonmaakt met een toiletschoonmaakmiddel.

Het bad

Een heel vies bad krijg je weer schoon door hem te vullen met warm water en een inweekmiddel. Laat dit een nacht staan. De volgende dag kun je het bad snel schoonmaken met een doek.
Maak hem dan nog eens extra fris met een sopje met allesreiniger.

Vlekken in de Werkkamer

Computer

Een computer trekt (net als veel elektrische apparaten) veel stof aan.
Je kunt je computer daarom beter regelmatig afstoffen. Gebruik hiervoor een microvezel stofdoek om in één keer alle stof te verwijderen.
Maak er eens in de zoveel tijd extra werk van, door hiervoor een klam vochtig doekje met wat warm water en afwasmiddel te gebruiken. Een beetje wasverzachter in het water zorgt ervoor dat de stof zich niet snel kan hechten aan de apparatuur.

Klop het losse vuil uit het toetsenbord door deze even onderste boven te houden. Gebruik daarna de stofzuiger waaraan je het zachte opzetstukje plaatst om het vuil weg te zuigen.
Aanslag op het toetsenbord kun je verwijderen met een doekje, gedrenkt in spiritus. Hele vieze toetsen kun je schoonmaken met een sopje met allesreiniger.

Het computerscherm maak je schoon met een daartoe speciaal bedoeld reinigingsdoekje, een brilpoetsdoekje of een vochtig stukje keukenpapier. Gebruik voor het computerscherm beslist geen schoonmaakmiddel.

Bureaustoel

Zit er een barst in je leren bureaustoel? Je kunt proberen de schade te beperken door gebruik te maken van onderhoudswas of speciale meubelcrème.
Haren en stof op een met stof beklede bureaustoel verwijder je met een kledingborstel met plakstrip. Of je gebruikt voor het verwijderen van haren en stof een groot en breed stuk plakband, dat je een paar maal over de stoel trekt. Het stof en de haartjes blijven plakken op de tape.
Een kunststoffen bureaustoel kun je afnemen met een sopje met allesreiniger. Vergeet de onderkant niet.

Telefoon

De telefoon komt met veel bacteriën in aanraking en moet daarom beslist regelmatig schoongemaakt worden. Je hebt er een vochtige doek met een beetje allesreiniger voor nodig. Of je gebruikt een hygiënisch vochtig doekje.

Vlekken van huisdieren

Onze lieve huisdieren zorgen voor veel gezelligheid. Ze kunnen met hun haren, speeksel, urine en eventuele darmklachten echter ook flink wat vlekken en viezigheid in huis achterlaten. Gelukkig zijn er veel manieren om deze vlekken weg te werken.

De kattenbak

Een kattenbak ruikt niet fris. Als het even kan, plaats je de bak bij voorkeur buitenshuis. Dat kan op het balkon zijn of in de tuin.
Verschoon de bak minstens één keer per week en schep (bij voorkeur twee maal daags) urine en poep uit de bak. Dit gaat makkelijker met kattenbakvulling wat klontert.
Doe de uitwerpselen in een plastic zak en knoop hem dicht. Gooi deze in de grijze container (bij het restafval). Je hebt handige zakken voor de kattenbak waarmee je in één beweging de hele inhoud kunt samenbinden, de zak dichtknopen en zo weggooien. Deponeer de kattenbakvulling in de container buiten, zodat er geen nare luchtjes in huis blijven.
Voor milieubewuste kattenliefhebber is er vulling op basis van hout of papier.
In de kattenbak blijft vaak urinesteen achter. Het ziet er uit als kalkaanslag. Je kunt de bak schoonmaken door hem even te weken in warm water met een scheut azijn. Veel gedoe voorkom je door het plaatsen van oude kranten onderin de bak.

Braaksel

Het braaksel van huisdieren (en kleine kinderen) geven nare vlekken op het tapijt. Je moet er snel bij zijn om de schade te beperken.
Verwijder zoveel mogelijk braaksel met een lepel of keukenpapier. Je kunt het braaksel dat in het tapijt is getrokken bestrooien met een flinke laag zuiveringszout. Wacht tot het zout helemaal droog is. Verwijder het dan met de stofzuiger. Je kunt de vlek ook schoon deppen. Gebruik eerst koud water en vervolg dan met witte wijnazijn.

Urine op andere plaatsen dan de kattenbak

Als dieren hun territorium willen afbakenen, doen ze dat met hun geur. Hiervoor hebben zij geurklieren, maar lastig is het als je huisdier gaat sproeien met urine. Het kan een teken zijn dat het huisdier zich bedreigd voelt in zijn of haar omgeving (bijvoorbeeld door de komst van een baby of nog een huisdier). Ook kan het zijn dat de kattenbak niet schoon genoeg is voor het dier.

Als het dier op het bed heeft geplast kun je de urine voorzicht droogdeppen met keukenpapier. Bestrooi de plek royaal met soda en laat dit intrekken. Verwijder de soda daarna met stoffer en blik. Ruik je de urine hierna nog een beetje? Herhaal het dan nog een keer.

Een plas op de vloer, op kleding of ander textiel verwijder je met natuurazijn. De azijn haalt de geur weg. Als je regelmatig de afgebakende plekken schoonmaakt met azijn, zal de kat de plek op den duur met rust laten.

Het konijnenhok

Maak het hok van je konijn(en) regelmatig schoon, anders krijg je last van ammoniaklucht. Deze lucht trekt vliegen aan en uiteindelijk veroorzaakt het de aanwezigheid van maden.
Je kunt de urineaanslag in een plastic konijnenhok verwijderen met schoonmaakazijn. Laat het even inweken, voordat je het na spoelt met warm water.
Het hok moet minimaal één keer per week worden schoongemaakt, maar in de zomer bij voorkeur twee keer per week.
Leg op de bodem van het hok oude kranten om deze klus wat te vergemakkelijken.
Het buitenhok moet ook goed schoon gehouden worden. Je kunt het buitenhok helemaal schoon krijgen met een hoge drukspuit. Zorg dat het hok helemaal droog is voordat je er nieuwe bodembedekking in doet.
Het drinkflesje krijg je schoon door het flesje te vullen met warm water en een handvol rijst. Door te schudden met de fles wordt deze weer schoon.

Dierenharen

Om dierenharen te verwijderen kun je speciale kledingborstels gebruiken met een kleeflaagje.
Een alternatief is het gebruik van een droog schuursponsje. Wrijf met de ruwe kant van het sponsje in de tegenover gestelde richting van de stof. Een hondenkleed kan in de wasmachine. Je kunt het kleed eerst in de droger plaatsen in de luchtstand. De haren komen dan in het pluizenvak terecht, waardoor je ze makkelijk kunt verwijderen.

Veel voorkomende vlekken

Op het internet vind je diverse websites die veel informatie geven over het verwijderen van de meest voorkomende vlekken. In de meeste gevallen blijft het raadzaam om een onopvallend plekje uit te kiezen om daar eerst uit te proberen welk effect je behandeling zal hebben. Een verkeerde behandeling kan namelijk nog ergere gevolgen hebben. Raadpleeg altijd eerst de wasvoorschriften op het etiket.

Bloed

Week het textiel met de bloedvlek in koud water waarin je een halve eetlepel zout per liter aan toevoegt. Spoel het uit en laat het vervolgens minimaal een etmaal weken in warm water met inweekmiddel.

Inktvlekken

Inktvlekken zijn moeilijk te verwijderen. Voor wasbaar textiel maak je een mengsel van 75 procent gedenatureerde alcohol en 25 procent ether om de vlek mee te behandelen. Gebruik daarna ossengalzeep en spoel de resten uit in de wasmachine.
Niet-wasbaar textiel behandel je op dezelfde wijze. In plaats van de wasmachine laat je het textiel chemisch reinigen.
Ook meubels en tapijt kun je met het mengsel behandelen.

Kaarsvet

Schraap het kaarsvet zoveel mogelijk weg (bijvoorbeeld met een lepel). Leg het textiel tussen twee papieren zakdoeken (of twee stukken keukenrolpapier) en strijk het met een strijkbout (voorzichtig!) uit de stof. Stel hiervoor maximaal de bij de stof behorende strijktemperatuur in op de strijkbout. De vlekken die eventueel overblijven, kun je verwijderen met wasbenzine.

Kauwgom

Kauwgom kun je verwijderen nadat je het textiel minimaal een uur in de vriezer hebt gelegd. De kauwgom wordt dan hard en laat zich makkelijker van de stof af peuteren.

Rode wijn

Dep de rode wijn voorzichtig met een papieren doekje en strooi er vervolgens royaal zout op. Laat dit minstens een half uur intrekken. Daarna kun je de vlek met water en een wasmiddel verwijderen.

Urine

Verwijder de vlek met lauw water, eventueel kun je er wat azijn aan toevoegen (om de geur te neutraliseren). In plaats van azijn kun je ook soda gebruiken.
Op een matras kun je de urinevlek met lauw water behandelen. Strooi er vervolgens royaal soda op en laat dit even inwerken. Als het matras en de soda droog zijn, kun je met een stofzuiger de soda er van af halen.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over vlekken

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!